Colds

21:15 / The Green Cat

Parttime songwriter, fulltime vampire -zegt hij zelf. De ‘hij’ hier is Richard Oosterbaan. Nog steeds staat hij als Richard Barock in mijn telefoon. De drummer van Jimmy Barock, ooit de grote belofte uit Groningen, die nooit is ingelost. Ooit illustere zanger/schreeuwer bij jetsetready waar ik zelf ooit ook in zat. Nu heb je een beetje een intro gekregen van het hoe en waarom Colds zomaar op winSUMMERfest kan staan.

Richard kom ik nog geregeld tegen in de stad en ik hoorde van zijn “nieuwe” project zo’n vier jaar geleden. Waar het in het verleden voornamelijk gitaargedreven intelligente popnummers waren, is hij met Colds een compleet andere richting ingeslagen. De eerste keer dat ik zijn muziek hoorde viel ik van mijn stoel. Echt, letterlijk. Op de grond met je bolle bips. Ik heb het wel 50 keer gecheckt. Ja, dit is hem echt. Onmiskenbaar zijn stem, maar muzikaal helemaal de andere kant op dan waar ik hem van kende.

Super slicke vette popmuziek… met beats… lees die zin nog maar eens. Ineens heeft mijn oud-huisgenoot het in zich om te klinken als een Justin Bieber. Maar dan met een Elliott Smith vibe eromheen. Beetje zwaarmoedig dansen, of shoegazend springen. In het muzikale straatje van Lauv en Troye Sivan. Geen idee of jullie dat wat zegt. Maar als je denkt dat winSUMMERfest alleen maar harde gitaarmeuk is heb je het dus mooi mis. Smile and dance! We’re all gonna die someday.

– anco